Özdemir Dental Center Telegram Özdemir Dental Center Whatsapp
İletişim
TELEGRAM
WHATSAPP

Antalya Diş Kırığı Tedavisi

Antalya Diş Kırığı Tedavisi
Antalya Diş Kırığı Tedavisi
Antalya Diş Kırığı Tedavisi

Ağız içerisinde oluşan diş kırıklıkları travmatik yaralanmalardır. Kimi zaman büyük sorunlara yol açabilen diş kırıklıkları durumunda mutlaka en kısa sürede doktora gidilmelidir. Diş kırılmaları genellikle çürük olan dişlerde görülür.

Diş Kırılmasının Çeşitleri Nelerdir?

Dişin bir kısmının yada tamamının kırılması yada dişin ağızdan ayrılması durumuna diş kırılması denir. Diş kırılması durumunun birden farklı çeşitleri ve tedavileri vardır. Diş kırıklıkları çeşitleri şu şekildedir;

  • İnsanların baktıkları zaman göremediği yalnızca doktor kontrolüne gidildiği zaman ışık ile görülebilen diş kırıklarıdır.
  • Diş etine kadar dikey kırıklar oluşabilir. Diş etine ulaşmamış kırıklar tedavi edilirken, diş etine ulaşan kırıklar için tek çözüm dişin çekilmesidir.
  • Diş ucunun kırılması. Bu şekilde kırılan dişlerde hassasiyet görülebilmektedir.
  • Diş etinin altına kadar uzanan diş kırıklıkları meydana gelebilir. Bu şekildeki kırıkların ileri seviyede olması, dişin 2 parçaya ayrılmasına neden olur.
  • Diş etinin altında kırıklar oluşabilir. Bu durum sadece röntgen çekilmesi ile fark edilebilir.

Diş Kırılmalarından Dişin Yerinden Oynaması

Eğer ki dişiniz yerinden oynuyorsa bu durum dişinizin kök kısmından kırıldığına ve diş kemiğine zarar geldiği anlamına geliyor. Yerinden oynayan dişler meydana gelen kırıktan ve kemikten kaynaklı olabilir. Bu tarz vakalarda mühim olan dokuların durumudur. Diş yan tarafa doğru oynuyorsa tedaviyi dikey yönde olumlu etkileyebilir. Diş kırılması sonucu yerinden oynayan dişiniz varsa hiç vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz.

Kırık Dişlerin Tedavisi Nasıl Olur ?

Kırılan dişlerin tedavisi için birden çok seçenek vardır. Bu tedavi seçenekleri; Estetik dolgu, bonding, kuron, laminate veneer ve kanal tedavisidir.

Diş kırıklarının tedavisi yapılırken diş kırıklarında meydana gelen dokuya göre tedavi aşaması başlatılır. Diş kırığı dişin kök kısmına çok fazla uzanmamışsa kırık olan parça çıkarılır ve o kırık dokuya tedavi uygulanır. Eğer ki kırık pulpaya kadar uzanıyorsa kanal tedavisi yapılması gerekir. Kırık parçası da kron kaplama ile tedavi edilir. Kırığın köke kadar uzandığı vakalarda ne yazık ki diş çekilir. Diş çekilmesi durumunun yaşanmaması için kısa sürede diş hekimine gitmelisiniz ki ona göre tedaviye başlanılsın.

Diş Kırılması Durumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Dişlerimiz gülümsememiz için son derece önemlidir. Bu nedenle dikkatli davranmakta fayda var. Dişleriniz kırıldığı zaman dikkat etmeniz gereken şeyler şu şekildedir;

  • Dişleriniz kırıldığı gibi ilk 30 dk veya 1 saat içerisinde diş doktoruna gitmelisiniz.
  • Kırılan dişe elleriniz ile temastan kaçınınız.
  • Kırık dişinizi temiz bir pamuk ile sarabilirsiniz.
  • Doktorunuza muayene olurken dişinizin kırılma hikayesini anlatınız.
Özdemir Dental Center Blog