Bu kabuklar, dişlerin rengini, şeklini, boyutunu veya uzunluğunu değiştirmek ve görünümünü iyileştirmek için dişlerin ön yüzeyine yapıştırılır. Doğal diş minesi ve yapışkan tabaka ile değiştirilen farklı ince porselen tabakalardan oluşan porselen laminate. Halk arasında sanılanın aksine porselen laminate yapımında dişin kazınmasına gerek yoktur ve özel diş hekimi tarafından uygun tedavi yönteminin seçilmesi durumunda doğal dişe zarar vermeden laminate gömmek için sadece bazı sınırlı hazırlıklar gerekir. Güzelliğin yanı sıra doğru laminate fonksiyonu da önemlidir ve doğal diş ile porselen laminatenin doğru ve sağlam bir şekilde yapıştırılması esastır. Diş hekimi, montajdan sonra özel ışınla parlatarak laminate sağlam olana kadar ışığa duyarlı reçineleri kullanacaktır.
Dental Lamine Dişlerinizi Mahvedebilir Mi?
Diş hekiminiz deneyimli bir kozmetik uzmanı ve yeterli deneyime sahip olduğu sürece doğal dişleriniz zarar görmez. Diş hekiminiz ağzınızın ve çenenizin genel röntgenlerini çekmenizi ister ve diş laminatınızın sizin için uygun olduğundan emin olmak için dişlerinizi inceler. Diş hekiminiz laminatın sizin için uygun bir seçim olmadığını tespit ederse, kompozit kaplamalar, diş yapıştırma, ortodontik, diş beyazlatma veya sadece diş şekillendirme gibi diğer seçenekleri önerecektir.
Dental Lamine Avantajları
Lamina herkese kendi orijinal dişindeki gibi ve kişiye özel yapıldığından laminate ile doğal diş arasındaki farkı ayırt etmek imkansızdır. Laminalar, doğal dişlerden farklı olarak, yapımında yüksek teknoloji malzemeler kullanıldığı için çay ve kahve lekelerine karşı dayanıklıdır. Laminalar diğer beyazlatma işlemlerine karşı dirençli olan en koyu renkli dişler için yüksek beyazlatma yapabilmektedir.
Diş Lamine Dezavantajları
Porselen lamine yapmak zaman alıcıdır ve laminat kurulumunu en az bir hafta geciktirir. Laminalar doğru bir şekilde yapıştırılırsa ve diş tahribat faktörleri sınırlandırılmış veya yok edilmişse hasta doğal diş olarak laminate kullanabilir. Yüksek stabiliteye rağmen laminatlar kırılgan olabilir. Doğal dişlerde olduğu gibi laminate de baskı altında olmamalıdır. Örnek verecek olursak; tırnak yemekten, buz yemekten, suluk bastonlarını açmaktan kaçınmalısınız.
Diş Lamine Prosedürü
Dental lamine yapma süreci farklı adımlardan oluşur:
Birinci adım: Milimetrik hassasiyetle ölçülecek yüksek hassasiyette dişler üzerinde gerekli preparasyon işlemleri tek seansta yapılır.
İkinci adım: Aynı seansta diş hekiminiz her iki çene dişinizin de bir modelini yapacaktır.
Sürecin geri kalanı yaklaşık bir hafta sonraki diğer seansa erteleniyor. Bu maketler diş laboratuvarına gönderilecek, lamineler ince porselen kabuk haline getirilip fırına veya porselen blok üzerine kazınarak en güzel, parlak ve şeffaf ve diş minesine benzer hale getirilecek. İkinci seansta dişlerin üzerine laminalar yerleştirilir ve somans reçinesi ile diş yüzeyine çok kuvvetli bir şekilde yapıştırılır. Tüm aşamalarda doğru yerleştirme durumunda lamineler dişlerle bütünleşir, boşluk ve eşitsizlik olmaz ve doğal dişler gibi temizlik için diş ipi kullanabilirsiniz.
Diş Laminat Bakımı
Lamine dişlerin bakımı oldukça basittir ve rutin fırçalama ve diş ipi ile orijinal dişleriniz gibi davranılmalıdır. Genellikle diş hekiminiz aşındırıcı olmayan florürlü bir diş macunu kullanmanızı önerir. Laminanın işlevini ve laminelere karşı ağzınızın tepkisini kontrol etmek için takıldıktan bir hafta sonra diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekmektedir. Laminalarda sorun yaşamayacak olsanız da bir hafta sonra ağız ve diş sağlığınızı kontrol etmek için diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz. Dişlerinizi gıcırdatma veya sıkma alışkanlığınız varsa, uyku sırasında dişlerinizi sıkmamak için diş hekiminiz size diş koruyucu kullanmanızı önerecektir.