Özdemir Dental Center Telegram Özdemir Dental Center Whatsapp
İletişim
TELEGRAM
WHATSAPP

Diş İmplantı Nedir?

Diş İmplantı Nedir?
Diş İmplantı Nedir?
Diş İmplantı Nedir?

Titanyum doku dostu bir malzemedir ve titanyumdan yapılan diş implantları çene kemiğine hücresel tutunma için pürüzlendirme, farklı malzemelerle kaplama gibi çeşitli işlemlere tabi tutulur. Dental implantlar çene kemiğine yerleştirildikten sonra kemikle özel bir bağ oluşturarak hücresel olarak tutulurlar. Bu işlem tamamlandığında (1-6 ay) üst yapı dediğimiz protez hazırlanır. Bu adım, normal kesilmiş bir dişin üzerine bir kron veya köprü yapmak gibidir.

Neden Diş İmplantları Ameliyatı?

Dental implantlar günümüzde diş eksikliği durumunda doğal dişler için en iyi alternatiftir. Özellikle köprü kenarındaki dişlerin desteklenmesine gerek olmadığı durumlarda veya desteklenecek dişlerin olmadığı durumlarda en iyi sonucu veren protetik rehabilitasyon yöntemidir. Ayrıca tamamen sabit protez uygulamaları için veya total dişsizlik durumunda total protezin tutuculuğunu artırmak için alternatif diş implantı olmayan en başarılı yöntemdir.

Dental İmplant Başarı Oranı

Dental implantlar doğru teşhis, yeterli bilgi, deneyim ve donanım ile uygulandığında hasta ve hekim açısından son derece başarılı sonuçlar verebilen bir tedavi şeklidir.

Diş İmplantlarının Uygulanması

Diş implantları, hareketli protezler kullanılarak yapılan sabit köprülere veya diş etleri üzerindeki bitişik dişlere göre daha uzun ömürlü bir tedavidir. Diş implantları ağız, diş, çene cerrahisi uzmanımız tarafından çene kemiği içerisine yerleştirilir.

Tek Diş Eksikliklerinde İmplant Uygulaması

Birçok diş hekimi tek diş eksikliğinde de günün dişleri kadar sabit köprü yaptırmayı tercih etmiştir. Ancak bu yöntem sağlıklı komşu dişlerin kesilmesini gerektirir. Dişi koruyan tabakanın mine kısmı kesim sırasında zarar gördüğünden hassasiyet ve sinir hasarı gelişebilir. Zamanla porselen altında olduğu için temizliğinde güçlük çekilen kesik dişlerde morluklar ve diş eti problemleri görülebilir. Köprü üzerinde belirli zamanlarda porselenlerde çatlama, kırılma gibi problemler olacağından köprünün sökülüp yerine takılması gerekecektir. Bu aşamalarda alt dişlerde de çeşitli hasarlar oluşabilmektedir. Araştırmalar, sabit köprü veya hareketli protezlere komşu dişlerde 5-7 yıl içerisinde %30'a varan kayıp oranları olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak sağlıklı dişlerin kesilmesi zamanla bu dişlerde sorunlara neden olabilir. Hareketli protezler, sabit köprü protezi yapılamayan çok sayıda diş kaybı olan hastalarda kullanılmaktadır. Ancak bu protezlerin dişsiz bölgelerdeki dokulara yaptığı baskı ile kemik fonksiyon bozuklukları meydana gelebilir. Diş implantlarının yerleştirilmesi ve üzerlerine yapılan protetik restorasyonlar ile tüm bu sıkıntıların önüne geçilebilir.

Diş İmplantları İçin Kemik Kalınlığı ve Yüksekliği

Doğal dişlerin varlığı çene kemiklerini korur. Doğal dişlerin kaybında kemik yıpranabilir ve zayıflayabilir. Bu durumda çene kemiğini güçlendirmek ve implanta yer açmak için ağız çene yüz cerrahları tarafından greft uygulamaları yapılır. Aynı zamanda kemik kalınlığı ve yüksekliğinin sağlandığı bu durumlarda implant yapımı ile elde edilen kemik dokusu korunur. İmplantlar, hareketli protezin veya sabit protezin sıkıca kilitlendiği sabit bir dayanak oluşturur. Bu sayede ağızda kemik kaybı veya protez oynaması engellenir.

Diş İmplantları Kimlere Uygulanır?

Diş implantları genç, yaşlı bir veya birden fazla dişinde eksik olan kişilere uygulanabilen bir işlemdir. Gelişim çağındaki çocuklar dışında, bazı sağlık sorunları olan hastalar da dahil olmak üzere her yaşta implant takılabilir. Genel olarak rutin diş tedavisi alabilen her hastaya implant tedavisi uygulanabilir. Bazı önlemlerin alınmasıyla birlikte yüksek tansiyon, diyabet gibi kronik rahatsızlıkları olan hastalarda dahi başarılı implant uygulamaları yapılabilmektedir. Özellikle şeker hastalarında diş implantı uygulaması konusunda uzmanlaşmış bir ekiple çalışıyoruz.

Diş İmplantları ve Sigara Tüketimi

Sigara implant başarısını azaltsa da uygulanabilirliğini tamamen ortadan kaldırmaz. Bu nedenle sigara içenlere diş implantı uygulanabilir.

Dental İmplant Tedavisi ve Operasyon Süresi

Operasyonun süresi implant sayısına ve hastanın durumuna göre 10 dakika ile birkaç saat arasında değişebilmektedir. İmplant yerleştirme işlemi genellikle lokal anestezi altında yapılır. Sedasyon yardımlı lokal anestezi ya da genel anestezi çok fazla korku ve kaygı yaşayan hastalarda tercih edilebilir. İyi bir anestezi yapıldığında hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Ameliyat sonrası ağrı, ağrı kesicilerle kolayca kontrol altına alınır. Yara iyileşmesine herhangi bir olumsuz etkisi yoksa bir hafta sonra dikişler alınır. İmplantın kemiğe bağlanması beklenir. Ameliyattan sonra yaklaşık 2-4 ay implant ve çene kemiğinin takılı kalması beklenir. Gerekli görülürse bu süre içinde hastaya geçici protez kullanılabilir. Daha sonra vakanın özelliğine göre birkaç seans süren bir uygulama ile implant protezler implante edilir. Uygun şartların sağlandığı bazı durumlarda beklemeden protez yapılabilir.

Diş İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Özellikle uzun yıllar dişsiz kalan hastaların mevcut protezleri, kemikteki değişim nedeniyle zamanla uyum kaybı ve sertliğe neden olarak hareket etmeye başlar. İmplant üzerine protez yapılacaksa mutlaka sabit tabanlı olmalıdır. Bu sayede ağızda dolaşma, ağızdan çıkma gibi durumlar olmaz. Hareketli protez istemeyen veya kemik tutuculuğunu kaybetmiş hastalarda uygulamak en doğrusudur.

Diş İmplantları Uzun Ömürlü mü?

Dişlerinizin ömrü doğal dişlerinizin ömrü kadardır. Ağız ve diş bakımı ne kadar iyi olursa, o kadar uzun süre kullanabilirsiniz.

 

Özdemir Dental Center Blog