Diş sıkma alışkanlığı kişinin yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. Hafif diş sıkma vakaları herhangi bir tedavi gerektirmese de sık ve şiddetli görülen diş sıkma vakalarının mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Diş sıkma problemi psikolojik anlamda çözülemiyorsa diş hekimliği altında uygulanacak bazı tedaviler vardır. Bu tedaviler kişinin rahatsızlık seviyesine göre çiğneme kası üzerine yapılan küçük botoks işlemi ile gerçekleştirilirken, ağız içerisine de gece plağı denilen silikon veya sert plaklar yapılarak diş sıkma sonucu meydana gelen problemler ortadan kaldırılıyor.
Diş Sıkma Hastalığının Nedenleri
Diş hastalığı birçok nedenden meydana gelebileceği gibi en yaygın nedeni strestir. Uyanınca hissedilen yorgunluk ve halsizlik, çene kaslarında ağrılar, dişlerde aşınmalar ve kırılmalar bruksizmin belirtileri olarak gösterilebilir. Daha çok uyku sırasında oluşan güçlü çene hareketleriyle kendini gösteren, çiğneme ve yutkunma dışında meydana gelen diş temasları olarak da görülen bu hastalıktan çoğu zaman hastaların kendileri de farkında olmuyor.
Bruksizm Nasıl Anlaşılır ?
Bruksizm daha çok uyku esnasında görüldüğü için hastalar bu rahatsızlığın kendisinde olduğunu anlamamaktadır. Bu rahatsızlık diş hekiminin yapacağı ağız içi, diş ve çene eklemi muayenesi sonunda teşhis edilebilir. Diş sıkma rahatsızlığının ilerlediği durumlarda eklem ağrısı, kulak ağrısıyla, kas ağrıları da migren ağrısı ile karıştırılabilinir. Böyle durumlarda kulak burun boğaz uzmanı ya da nöroloji uzmanı tarafından da alternatif teşhis yapılabilir.
Diş Sıkma Hastalığı Belirtileri
Diş Sıkma Hastalığının Tedavi Yöntemleri
Diş sıkma rahatsızlığının birden fazla tedavi yöntemi vardır. Bu tedavilerin amacı ağrıyı ortadan kaldırmak ve hastaların dişlerindeki ve çene eklemindeki kalıcı zararı önlemektir.
Bruksizm hastalığının tedavisinde ilk etapta gece uyku sırasında kişiye özel hazırlanan gece plağı kullanılır. Ancak gece plağı bazı durumlarda tek başına yeterli bir tedavi olmadığı için yanında ek tedaviler uygulanması gerekiyor.
Diş sıkma tedavilerinin yanı sıra stres terapisi, kas gevşetici ilaçlar, hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi ve eksik dişlerin yerine protez yerleştirilmesi de tedavi için etkili oluyor. Ayrıca diş sıkma tedavisi için çene kaslarına uygulanan masseter botoks uygulaması da son derece fayda sağlıyor.
Masseter Botoks (Çene Botoksu) Uygulaması
Diş sıkma (bruksizm), uyanıkken ya da uykudayken farkında olmadan dişlerin sıkılması alışkanlığıdır. Diş sıkma rahatsızlığı kronik hale geldiğinde ve şiddeti arttığında kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyecek düzeyde ağrılara neden olur. Hatta bazı bruksizm hastaları uykularından sıklıkla çene ağrısıyla uyanırlar. Diş sıkma rahatsızlığı zamanla kişide kare çene görünümüne neden olmaktadır. Diş sıkma vakalarının şiddetli görüldüğü durumlarda kaslara uygulanan botoks enjeksiyonları, uyku bruksizmine neden olan kasların felç olmasını ve diş gıcırdatmasını önlemeyi sağlayabilir. Masseter botoks uygulaması hastaların muazzam bir şekilde rahatlamasını sağlayabilir. Diş sıkma hastalığında oldukça etkili sonuçlar alınan masseter botoks yönteminin 6 ayda bir tekrarlanması gerekir.
Gece Plağı
Diş sıkma rahatsızlığı olan hastalarda diş hekimi tarafından dişlerinin ölçüsü alındıktan sonra, laboratuvar ortamında hazırlanan ve daha çok üst çeneye uygulanan şeffaf apareylere gece plağı denir. Uyku sırasında dişlerin sıkılması dişlerde aşınma ve baş boyun kaslarında gerilim tipi ağrılar yaratabilmektedir. Gece plağı sayesinde bu şikayetler azaltılmaktadır.
İlaç Tedavisi
Diş hekimi tavsiyesi ile nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar, diş sıkma hastalığı ile bağlantılı ya da şişliklerin giderilmesinde tercih edilebilir. Bazı vakalarda da kas gevşetmek amacıyla ilaç tedavisi de önerilebilir. Kullanılan kas gevşeticiler sayesinde çene kasları dinlenmiş ve gerginlik azaltılmış olur. Böylece diş sıkma ve diş gıcırdatma semptomlarında azalma sağlanır.