Dental Tomografi (diş tomografisi) Nedir?
Dental tomografi x-ışını kullanılarak incelenmek istenilen bölgenin kesitsel görüntüsünün elde edildiği bir radyolojik yöntemdir. Daha net, ayrıntılı ve volümetrik görüntüleme olanağı sağlar. Klasik diş röntgeninden en önemli farkı dental tomografinin 3 boyutlu görüntü sağlamasıdır. Bu da uzunluk, genişlik ve derinlik de dahil üç boyutlu görüntüleme, tüm dişlerin, çene kemiğinin ve hava yolunun etrafını görebilme imkanı verir. Dental tomografi, çeşitli diş hastalıklarının teşhis ve tedavisini planlamada yol göstericidir. Ayrıca çene eklemini (temporomandibular eklemi) değerlendirmeye yönelik çekimler de yapılabilmektedir.
Dental Tomografi Kimler İçin Kullanılır?
Çene bölgesinde ağrısı, lezyonu, travması, kırık şüphesi olan hastalar, kanal tedavisi gereken kemik grefti ihtiyacı olan, dental implant planlama ve geri alınması, gömülmüş,yerinden oynamış dişleri değerlendirmede operasyon gereken vakalar, damak yarığı hastaları, cerrahi kılavuz istenen durumlar, önemli anatomik belirteç ve yapıların ameliyat öncesi ve sonrası görüntülemede, mandibular kanala veya sinüs tabanına olan mesafelerin tespiti, kök kanallarının ölçümü, konfigürasyonu ve görünümünün değerlendirilmesi, apikal periodontit, çene kistleri çene ekleminin (temporomandibular eklem) görüntülenmesi, protez yapılacak hastalarda cerrahiyi planlamada kullanılır.
Dental BT de radyasyon var mıdır?
Dental BT’de düşük doz radyasyon kullanır. Taramadan sonra hastanın vücudunda radyasyon kalmaz.
Dental Tomografi Neden Önemli ve Gereklidir?
Çene kemiğinin tam şeklini ve boyutlarını göstererek başarılı dental implant cerrahisi yapılmasına yardımcı olur. Enfeksiyon varlığını varsa tam yerini görmemizi sağlar; bir dişin kırılıp kırılmadığına veya iyileşmesine yardımcı olmak için neler yapılabileceğine dair net bilgi verebilir. Ciddi kemik kanserlerini, tümörleri ve kistleri işaret eden anormal lezyonları teşhis edebiliriz.
Dental Tomografinin Avantajları Nelerdir?
Daha iyi görüntü kalitesi ve daha yüksek doğruluk ile üç boyutlu bakış imkanı sağlar. Kemik ve yumuşak dokuların net görüntüsü elde edilir. Geleneksel diş röntgenlerinden farklı olarak, Dental BT ile hem kemik hem de yumuşak doku kolayca taranabilir. Dental BT daha doğru teşhis ve hassas bir tedavi planı oluşturabilme şansı sağlar. Hastanın ağzının ve dişlerinin kapsamlı bir görünümü elde edilir. Her tarama, diş hekiminin kontrastıyla oynayarak görüntüleri değiştirebileceği kesitler ve farklı açılardan incelenebilen hacimsel data üretir. Dental tomografi invazif olmayan ve ağrısız bir çözüm sunar.